Categories
Racing bikes

Tips voor trappen op regenachtige dagen

Het regenseizoen hoeft niet de tijd te worden om je fiets weg te zetten. Als je over de juiste uitrusting beschikt en de nodige maatregelen worden genomen, kun je het hele jaar door fietsen.

1. Draag geschikte kleding

Bij regenachtig weer is het aan te raden om altijd een lichte regenjas te dragen. Er zijn sets jasjes, broeken en schoenbeschermers of kies desgewenst voor de klassieke poncho.

2. Droog u goed af als u op uw bestemming aankomt

Als je niet ziek wilt worden, zorg er dan voor dat je droog en warm bent zodra je op je bestemming aankomt. Op korte ritten is er niet veel probleem, aangezien u kunt wachten tot de regen stopt of in intensiteit afneemt. Als de reis echter lang is, hoe licht de regen ook is, wordt men altijd een beetje nat.

3. Let op uw remweg

Op regenachtige dagen hopen de wielen, en zelfs de schijven, overtollig water en meer vuil van de weg op, waardoor de effectiviteit van het remmen nadelig wordt beïnvloed.

In deze gevallen is het raadzaam om licht te remmen, waarbij u de velgen of schijven aanraakt, zodat de schoenen een deel van het overtollige water van het remoppervlak verwijderen.

4. Verlaag de bandenspanning

Het is voldoende om ongeveer 10 PSI te verminderen, zodat uw banden een betere grip hebben op nat wegdek. Bij lagere druk zullen ze een grotere vervorming op hun roloppervlak hebben, waardoor het contactoppervlak en de grip met de grond toenemen.

5. Vermijd plassen

Voor veel mensen kan het leuk zijn om door plassen te hard rijden. Het nadeel is dat je nooit weet wat er onder de waterspiegel zit.

Het is meer dan alleen een plas, het kan een kuil zijn die volledig onder water staat. Hopelijk raak je alleen maar doorweekt, maar in ernstiger gevallen kun je jezelf ernstig verwonden en je wiel beschadigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *